Güncel Bilim

AVRUPA VE RUSYA MARS’TAKİ YAŞAM İZLERİNİ ARAŞTIRIYOR

Mars’ta hayat var mıydı? Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Rus Uzay Ajansı Roscosmos’un birlikte yürüttüğü Mars misyonu son zamanların en çok merak edilen bilimsel sorularından birinin cevabını arıyor. “ExoMars” adlı proje kapsamında Kızıl Gezegen’e “Gaz İzleme Uydusu” (Trace Gas Orbiter) ve bir modül gönderildi. ExoMars programı iki misyondan oluşuyor. Bir sonraki misyon ise 2018 yılında başlayacak. Avrupa Uzay Ajansı ve Rus Uzay Ajansı ortak yürüttükleri bu proje ile Mars’taki yaşam izlerini bulmaya çalışıyor.

ESA’nın Bilim ve Robotik Keşif biriminin direktörü Álvaro Giménez bu projenin üzerinde uzun zamandır çalışıldığını vurguladı: “ExoMars misyonu hep hayal edilmiş bir misyon. Orada hayat var mı? Evrim var mı? Ancak aynı zamanda Dünya’nın da dahil olduğu Güneş Sistemi’nin tüm gelişimi için ne anlama geldiğini de cevaplaması beklediğimiz bir misyon.” Bu uydu ve İtalyan gök bilimci Giovanni Schiaparelli’nin adını taşıyan uzay modülünün Kazakistan’ın Baykonur Uzay Üssü’nden 14 Mart’ta fırlatıldı. Yedi ay süren bir yolculuğun ardından Ekim ayında Kızıl Gezegen’e ulaşmaları bekleniliyor.

ExoMars projesini yürüten bilim insanlarından biri olan Jorge Vago: “Küresel toz fırtınası döneminde Mars’a inecek ilk misyon olacağı için atmosferin yılın bu zamanlarındaki önemli parametrelerini belirlemek için ölçümler yapacağız” dedi.  Bu projeyle bilim insanları Mars’ı keşfetmeyi amaçlıyor. Uzay modülü, üzerindeki kamera ve spektrometreler yardımıyla Kızıl Gezegen’de daha önce tespit edilen metan gazı izlerinin kaynağını belirleyecek.

Renk ve Stereo Yüzey Görüntüleme Sistemi’nden sorumlu araştırmacı Nicolas Thomas ise Mars’ta geçmişte yaşam olduğunu düşünmüyor: “Atmosferin içindeki gazları detaylı olarak inceliyoruz ancak aynı zamanda yerel olarak oluşturulan; örneğin yüzeye yakın volkanik faaliyetin göstergesi olabilecek gazlara da bakıyoruz ki bu sıkışan gazların serbest kalmasına bağlı da olabilir. Elbette biyolojik bir unsur olarak yaşamdan biraz bahsedebiliriz. Her ne kadar ben bu konuda şüpheci olduğumu itiraf etsem de.”

ExoMars misyonu kapsamında Kızıl Gezegen’e gönderilen “Gaz İzleme Uydusu” adlı araç Mars atmosferini inceleyecek. Yani Kızıl Gezegen’de tespit edilen metan gazının sırrını keşfedecek. Schiaparelli modülü de Mars’ın yüzeyini araştıracak.

Kaynak: www.euronews.com