Güncel Bilim

BEYİN DALGALARIMIZ TIPKI BİR ORKESTRA ŞEFİ GİBİ ÇALIŞIYOR

Roma’da bulunan Uluslararası Müzik ve Sanat Akademisi Aimart araştırma görevlilerinin yaptığı çalışmalarda, beynin düşünülen müziği eş zamanlı olarak çaldığı saptandı. Bu yolla araştırmacılar gelecekte bestelediğimiz notaları kağıda dökmeden beynimizden alınan elektronlarla direk dinleyebileceğimize inanıyor.

Piyanist Francesco Prode, son bestelediği parçayı çalarken kafasına taktığı bir sinyal algılayıcıyla diğer notaları direkt olarak bilgisayarına yüklüyor ve beynindeki müziğin dışarıdan da duyulmasını sağlıyor. Piyanist bu yolla tıpkı bir orkestra şefi gibi beynindekileri duyulur kılıyor. Ancak tek farkla o resitali tek başına veriyor.

Piyanist Francesco Prode teknolojiden şu sözlerle bahsetti:

“Eş zamanlı olarak notaları gönderebiliyorum ve her bir melodi kaydediliyor. Elimle ise sensörü çalıştırıyorum ve her adımda bestenin farklı bir bölümü çalınıyor.”

Müzisyenin çaldığı müzik beyin dalgalarından direkt alındığından piyanistin duygu durumuna göre notalar değişmese de ritm farklılaşabiliyor.

Konuyu İtalyan besteci Riccardo Santoboni açıkladı:

“Bu sensör her hangi bir beyin aktivitesini yakalayabilecek türden. Bu beyin aktiviteleriyle meditasyon ya da rahatlama yoluna gidilebileceği gibi bir bestekarın son eserleri de dinlenebiliyor. Bilgisayar üzerinden piyanist Francesco Prode’u şimdi dinliyoruz, piyanistin duygu durumu da burada sisteme alınıyor.”

Tam burada teknoloji devreye giriyor ve gelecekte duygu analizini devreye sokmadan müzikal eserlerin direkt olarak çalınması için çalışılıyor.