Güncel Bilim

TIPTA DEVRİM: OMURİLİK RAHATSIZLIKLARINI ÖNCEDEN TESPİT EDEBİLEN 3 BOYUTLU SANAL PLATFORM

MYSpine adlı proje, bir hastanın gerçek klinik verilerini kullanarak sanal bir platform oluşturmaya çalışıyor. Bu sayede doktorlar 3 boyutlu bir bel omurgası çizerek elde ettiği tüm bilgileri gözlemlenebilir bir ortama taşıyor.

Peki bu nasıl oluyor?

Peter Endre E’ltes, Araştırma Görevlisi: "MySpine iki çeşit bilgi kullanıyor. En önemli olanları MR görüntüsü ile bilgisayar tomografisi taramasından geliyor. MR verileri kıkırdakla ilgili ve tomografi taraması da bize kemik dokusu hakkında bilgi sağlıyor. Biz de omurilik yapısını sanal olarak bilgisayarda görsel hale gatiriyoruz. Bu bilgileri harmanlayarak her hasta için farklı model oluşturabiliyoruz."

Alejandro Frangi, Sheffield Üniversitesi, Biyomedikal Bilgisayar Mühendisi: "Kısaca cerrahların bize ilettiği bu bilgi ve algoritmaları kullanarak teşhise yardımcı olacak bir görsellik oluşturuyor ve daha sonra bunu sanal bir platforma taşıyoruz."

Tedavi ve omurilik iskeletiyle ilgili hastalık öngörüsü şu anda deneme yanılma aşamasında… Gerçek bir vücudun nasıl tepki vereceğini öğrenmek için bugüne kadar bilgisayar ortamında farklı tedavi şekilleri üzerinde çalışıldı.

Damien Lacroix, Sheffield Üniversitesi, Proje Koordinatörü: "3 boyutlu modeller çıkarıyor ve her hastanın fiziksel ve görsel omurilik yapısını oluşturuyoruz. Böylece her hastanın günlük fiziksel hareketini, ağırlığını ve boyutunu sanal ortamda gözlemliyoruz. Bu sayede hasta için en uygun tedavi şeklini önceden tahmin edebiliyoruz."

Yakında çok önemli bir gelişme sağlanarak uzun dönemde hastaların tedaviye nasıl tepki verebileceği öğrenilebilecek.

A’ron Lazary, Omurilik Cerrahı, Budapeşte: "Hastaların 5, 10 sene gibi uzun dönemlerde bireysel tedavilere nasıl tepki verebileceklerini öğrenmeye çalışmamızın sebebi bu işte…"

Peki hastalar için değişen nedir?

Örneğin bu hasta bayan için ayrıntılı bir şekilde hazırlanmış 3 boyutlu bilgiler, ameliyata ve fiziksel tedaviye yardımcı oluyor. Bu sayede hastanın hayat standartları yükseliyor.

Dra Gömbös, Hasta: "Ameliyattan sonra hemen iyileştim. Hayatım adeta değişti. Spor ve masaj yapmak artık sıradan bir hal aldı. Şu anda tedavi programına devam ediyorum ancak her şey çok güzel gidiyor."

Cerrahi müdahaleyi sanal ortama taşımak tıbbi tedavileri geliştiriyor. Artık her hastanın ilerleme süreci önceden tahmin edebilecek.

Damien Lacroix, Sheffield Üniversitesi, Proje Koordinatörü: "Şu anda tıpta devrim sayılabilecek bir gelişmenin başlangıcındayız. Dijital teknoloji sayesinde hastanın ameliyattan sonra nasıl tepki verebileceğini bile tahmin edebileceğiz."

Konuyla ilgili daha fazla bilgi için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz:

www.myspineproject.eu

Copyright © European Commission 2015 / euronews 2015