Güncel Bilim

DÜNYANIN İLK ÇEVRECİ PLASTİK ÜRETİM TESİSİ AÇILDI

Mater-Biotech Fabrikası’nın Genel Müdürü Stefano Dessi biyo-bütanediyolü anlattı:

“Biyo-bütanediyol, kimya veya elektronik gibi farklı sektörlerde sıklıkla kullanılan bir kimyasal bileşim. Genelde plastik ürünlerde kullanılıyor. Buradaki en büyük yenilik bu bileşiğin, benzin bazlı maddelerden, su ve şeker bazlı kimyaya fermantasyon anahtarı ile dönüştürülebiliyor olması ve çevre dostu özelliği.”

Şimdiye kadar, bütanediyolün endüstriyel üretimi sadece fosil yakıt kaynaklı olmuştu. Maddenin biyo-bütanediyole dönüşümü ise yalnızca bir kaç gün alıyor. Bileşimin fermantasyon süreci ise küçük bir odada başlıyor.

Konuyu Mater-Biotech tesisinin kalite müdürü Enrico Casareto açıkladı:

“Üretimin ilk kısmı laboratuvarlarda gerçekleşiyor ve aşının hazırlanmasıyla başlıyor. Şişenin içindeki donmuş mikroorganizma kültürünü alıyoruz ve kontrollü sıcaklıkta bir şişe içerisinde büyütülmesini sağlıyoruz. Aşılar bir kez büyüyünce fermantasyon aşamasına geçiyor.”

Fermantasyon aşamasında mikroorganizmalar şekeri biyo-bütanediyol haline getirecek. Bu tekniğin kullanılması yenilenebilir içeriği % 36’dan % 61’e artırırken, sera gazı emisyonlarını ise % 10 ila 15 oranında azaltacak.

Kaynak: http://tr.euronews.com/2016/12/24/novamont-dunyanin-ilk-cevreci-plastik-uretim-tesisini-acti