Güncel Bilim

GENETİK DİZİLEME YENİ BİR REDAKSİYON ENZİMİ İLE CANLANDIRILDI

1970’lerde ters transkripsiyon sürecinin keşfedilmesi ile RNA kopyalama, dizileme ve yakından inceleme fırsatı bulunmuş ve bu keşif moleküler biyoloji alanına önemli katkıda bulunmuştur. Ancak ters transkripsiyon doğasının karmaşık olmasından dolayı, halen süreçle ilgili problemler bulunmaktadır.

Şimdi, Austin’deki Texas Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, ters transkripsiyon sürecindeki ‘güvenilmezliği’ ortadan kaldırdı. Araştırmacılar ters transkripsiyon sürecini yürüten ters trankriptaz enzimini temel aldılar ve virüsün kendi gen kopyalama sürecini düzeltmesini engelleyen 3 milyar yıllık bir genetik hatayı hedef aldılar. Ürettikleri yeni enzim (RTX) bu hataları düzelterek çok daha yanlışsız genom dizilemeleri oluşturuyor.

Araştırmacıların Science dergisinde yayınladıkları makalelerine göre, RTX enzimi eski çalışmalardan 3 ila 10 kat daha hatasız transkripsiyonlar ortaya çıkarabiliyor.

Araştırmacılar, basın açıklamalarında; “Herkesin transkriptinin neredeyse nabız ölçmek kadar kolay olacağı bir kişiye özel ilaç çağına ilerledikçe hatasız dizileme bilgilerinin değeri artacak. Bunun önemi ise artık modern genomlarda bulunan geniş miktardaki RNA bilgisini RNA trankriptleri biçiminde kopyalayabiliyoruz. Bu demek oluyor ki genomik bilgiler doğrultusunda konulan teşhislerin hatasız çıkma ihtimali çok daha yüksek.” sözleriyle çalışmalarını özetlediler.

Kaynak: http://www.popsci.com/genetic-sequencing-gets-boost-from-proofreading-enzyme